20160302kupres_4IZ

U Kupresu (BiH) je  u organizaciji Političke akademije sestrinskoga HDZ-a BiH – otvorena konferencija, punog naziva „Interreg-IPA, prekogranična suradnja“. Na konferenciji su se okupili brojni gradonačelnici i načelnici iz BiH i Hrvatske te predsjednici županijskih vlada iz BiH. A konferenciji pribivaju i ministri iz Vlade RH.

Izaslanstvo naše stranke predvodio je glavni tajnik Milijan Brkić. U izaslanstvu su, među inim, saborska zastupnica (i članica Predsjedništva HDZ-a) Josipa Rimac, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture RH (i član Predsjedništva HDZ-a) Oleg Butković, šibensko-kninski župan Goran Pauk…

Konstitutivnost i jednakopravnost

Konferenciju je otvorio predsjedatelj Predsjedništva BiH (i predsjednik sestrinskog HDZ-a BiH) prof. dr. Dragan Čović. Istaknuo je da je predaja zahtjeva za članstvo BiH u Europskoj uniji odvažan i kredibilan potezom – kojim su stvoreni preduvjeti i za organiziranje događaja kakva što je i ova konferencija u Kupresu.

– Bez obzira na sve turbulencije, hrvatski narod će ostati u BiH. Naš je cilj stvoriti ambijent u kojem će se Hrvati u BiH osjećati istinski jednakopravnim te ekonomski ojačati BiH, naročito područja u kojima živi najmalobrojniji hrvatski narod. Pri tome nećemo tražiti ništa što nije interes i drugih naroda koji žive u BiH.

Potpora BiH na europskom putu

Glavni tajnik HDZ-a Brkić naglasio je da je strateški cilj RH ne samo da BiH, već i zemlje okruženja čim prije postanu članicom EU.

– Sudjelovanje na konferenciji ‘“Interreg-IPA, prekogranična suradnja’“ jedan je od prvih koraka dodatnog jačanja suradnje između BiH i RH – kojeg je napravila nova Vlada RH. Jačajući suradnju između lokalne samouprave i županija u BiH i RH pravimo nove mostove suradnje između dvije države, ali i hrvatskog naroda – koji je jedan narod u dvije države. Cilj nam je uspostaviti što tješnju suradnju, međusobno se upoznati, prenijeti naša iskustva iz procesa pridruživanja koja vama u BiH, koji tek prolazite „porođajne muke“ na europskom putu – mogu itekako biti korisna kako biste ne samo ubrzali svoj europski put, već i što kvalitetnije iskoristili europske fondove.

Još snažnija suradnja

Poruka konferencije je da će se ovakvi oblici suradnje između BiH i Hrvatske intenzivirati u idućem razdoblju – na korist svih korisnika pretpristupnih fondova Europske unije.

Izvor: hdz.hr